Skip to main content

Десантник з Рівненщини розповів про навчання у Великій Британії за стандартами НАТО

Командир взводу окремої десантно-штурмової бригади, лейтенант Петро Нагорний з Рівненщини пройшов навчання у Великій Британії за стандартами НАТО. Про це повідомляє офіційний вісник Міністерства оборони України Армія Inform. Наразі десантник з позивним […]

Командир взводу окремої десантно-штурмової бригади, лейтенант Петро Нагорний з Рівненщини пройшов навчання у Великій Британії за стандартами НАТО. Про це повідомляє офіційний вісник Міністерства оборони України Армія Inform. Наразі десантник з позивним Спорт виконує бойові завдання на південному напрямку, він розповів, як українських бійців навчали за кордоном.

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Петро Нагорний працював начальником відділу з питань фізичної культури та спорту управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА, а також суддею міжнародної категорії зі спортивної боротьби, тренером з греко-римської боротьби.

“Я відчував потребу захищати свою Батьківщину на передовій. Тому погодив заяву в голови Рівненської ОДА Віталія Коваля про увільнення від посади на період служби в ЗСУ”, — розповів Петро.

Бувши офіцером запасу та навчаючись на військовій кафедрі за спеціальністю “Бойове застосування аеромобільних з’єднань, військових частин”, Петро Нагорний вирішив служити у Десантно-штурмових військах ЗСУ. Там, окрім курсів підготовки на полігонах ДШВ, чоловік також пройшов навчання для десантників у Великій Британії за стандартами НАТО.

“Навчання у складі підрозділу тривало трохи більше місяця. Це було корисно, цікаво і водночас важко. І це при тому, що я перебуваю у добрій фізичній формі. Ми вивчали вогневу підготовку, техніку та озброєння, медицину та багато іншого”, — розповів він.

Петро Нагорний зазначив, що найбільшу увагу приділяли тактичним діям, а навчали десантників інструктори на сучасних базах.

“Це дії під час швидкого штурму, бої в будівлях і населених пунктах, бойові дії в окопах, взяття під контроль і зачистка територій, оборона тощо. Усе навчання відбувалося в умовах максимально наближених до реальних. Цілий день в русі та у виконанні завдань. Підйом щоранку о п’ятій і до вечора тренування. Всі ми набули чимало корисних навичок і вмінь”, — сказав військовий.

На 50 українських військовослужбовців було 15 інструкторів, додав Петро.

“Найбільше ми працювали з інструкторами з Канади. Вони реально круті хлопці з великим бойовим досвідом”, — зазначив він.

Про бойові завдання Петро Нагорний не розповів, зауваживши, що дуже багато операцій потребують режиму тиші.

“Війна — це тяжко через втрати побратимів, найкращих хлопців, наших патріотів. Хотілося б, щоб втрат не було, але, на жаль, це війна. Тут часто артобстріли. Наш взвод разом з іншими підрозділами брав участь в операції зі звільнення Херсонської області. Коли бачиш вдячні погляди людей звільненого селища, з’являються сльози радості і в них, і в нас, — сказав десантник.

Петро Нагорний розповів, що після перемоги планує поїхати з сім’єю на відпочинок, а також скласти іспити на отримання найвищої міжнародної суддівської категорії 1С, щоб судити Олімпійські Ігри. Він також додав: не виключає, що продовжить службу в ЗСУ.