Skip to main content

“Вони йдуть від нас і це дуже важко”, – друзі про загибель запорізького “кіборга” Вячеслава Зайцева

Зранку він опублікував фото з донецьких степів із проханням про збір коштів для ремонту автівки, а вже за кілька годин Запоріжжя сколихнула звістка – “кіборга” не стало. Відомий запорізький історик, археолог, екскурсовод, […]

Зранку він опублікував фото з донецьких степів із проханням про збір коштів для ремонту автівки, а вже за кілька годин Запоріжжя сколихнула звістка – “кіборга” не стало. Відомий запорізький історик, археолог, екскурсовод, науковець, депутат, завідувач інформаційно-видавничого відділу НЗ “Хортиця” В’ячеслав Зайцев загинув 5 жовтня під час виконання бойового завдання в Донецькій області. Йому було 42.

Ще кілька днів тому В’ячеслав Зайцев постив іронічні дописи та світлини з фронту з котиками. І цим неабияк підтримував позитивний настрій, каже військовослужбовець Андрій Рибальченко:

“Ми були знайомі понад 10 років, і лише світлі та теплі спогади лишаються по цій людині. Це була надзвичайно добра людина. Я ніколи не бачив Славу засмученим, або агресивним. Це була людина з палаючими очима. Попри ті жахи, які йому довелося пройти в Донецькому аеропорту та інших гарячих точках АТО, він завжди лишався дуже позитивним”.

У березні 2014 року пішов служити добровольцем. Був учасником Антитерористичної операції на Сході України у складі окремої аеромобільної бригади:

“Весна 2014 року – це Чонгар, далі, після Чонгару, це Донбас. Спочатку звільнення Красного Лиману, пізніше Південний котел, Ізварине, Зеленопілля, далі рейд за Маріуполь і Донецький аеропорт. Пізніше – Дебальцеве”, – розповідав сам В’ячеслав Зайцев в одному з інтерв’ю.

За бойові заслуги В’ячеслава Зайцева відзначили державною нагородою – Орденом “За мужність” третього ступеня.

“Побачилися перший раз, це було на якомусь заході в 15 році. Він повернувся з війни, а я пішла тільки на війну. Стали рідними ще тоді. Щаслива, що знала таких людей, на жаль, ми їх втрачаємо, вони йдуть від нас, і це дуже важко, – каже його посестра, ветеранка АТО/ООС.

Коли розпочалася повномасштабна війна «кіборг» знову став на захист країни. Виконуючи бойове завдання, В’ячеслав Зайцев загинув на Донецькому напрямку 5 жовтня. В нього залишилася дружина та маленька донечка.